pogosta vprašanja

Temperatura ne sme biti nižja od 5°C. Za silikatne zaključke mora biti temperatura še kakšno stopinjo višja. V nekaterih primerih lahko z dodatki temperaturno območje obdelovanje spustimo tudi do 0°C. Čas sušenja je v obeh primerih odvisen od vlage v zraku, osončenosti in karakteristik posameznega objekta.

Uradno je določena le maksimalna toplotna prevodnost zunanjega zidu. Na primer, pri izolaciji opečnatega zidu debeline 29 cm imamo naslednje možnosti:

  • 10 cm obloga iz grafitnega fasadnega stiroporja EPS-F
  • 12 cm obloga iz fasadnega stiroporja EPS-F
  • 12 cm obloga iz fasadne mineralne volne
EPS-F je najpogosteje uporabljan izolacijski material v fasadnih sistemih. Odlikujejo ga nizka toplotna prevodnost, odpornost na vodo, plesen in razkrajanje. Uporabljamo ga za izolacijo novogradenj in pri obnovi obstoječih fasad.
Mineralna volna je mineralni izolacijski material, ki ohranja svoj volumen v širokem temperaturnem območju. Ima visoko izolativno vrednost in ohranja paropropustnost. Fasade izolirane z mineralno volno, imajo dobre fizikalne lastnosti, odlično tudi dušijo hrup.
Fasadne lamele so trdne plošče iz kamene volne, v katerih so vlakna postavljena prečno na površino. Dobro dušijo hrup, so negorljive in odporne na različne okoljske dejavnike.
Pri izbiranju med fasadnimi sistemi vedno tehtamo med ceno in kvalitativnimi lastnostmi materialov. Vsem strankam svetujemo, naj upoštevajo, da gre za dolgoročno odločitev, saj se življenjska doba fasade ocenjuje na vsaj štirideset let. Nekaj odstotkov višja investicija zdaj lahko prihrani celo premoženje kasneje.
Osnovna zahteva za fasado v primeru gradnje iz siporeksa je paroprepustnost. Primerna izbira v tem primeru je uporaba mineralne volne ali fasadnega sistema z lahkim ometom.
Najcenejša fasada vključuje izolacijo s stiroporjem, lepilo za izravnalni sloj in armaturo, mrežico iz steklenih vlaken, osnovni premaz ter zaključni sloj.
Sidranje plošč je nujno za betonske in lesene konstrukcije ter starejše omete. V vsakem primeru moramo plošče sidrati pri višinah nad 20 m. Kakšna sidra uporabimo, je odvisno od podlage in vrste izolacijskih plošč ter debeline izolacijskega sloja.
Akrilni zaključni sloj izberemo, ko želimo zagotoviti vodoodbojnost, silikatnega pa, ko želimo ohraniti paropropustnost fasade.
Plošče imajo prednost pred lamelami zaradi usmerjenosti njihovih vlaken. Ker so ta usmerjena pravokotno na zid, ima izolacija boljše mehanske lastnosti. Tako se izognemo dodatnemu pritrjevanju, kar nam olajša in skrajša delo na obstoječih objektih.
Prodor vlage iz tal preprečujemo s t. i. stirodur ploščami, ki zagotavljajo toplotno izolacijo. Pritrditi jih moramo pritrditi na podzidek hiše s PVC sidri.
Obstoječa fasada se mora sušiti tudi po nanosu nove fasade, kar pomeni, da se vlaga mora prenašati proti zunanjosti. Pri tovrstnih obnovah najpogosteje uporabimo mineralno volno, ki je paropropustna in v tem primeru najučinkovitejša
0
Kvadratov fasade
0
Ton lepila
0
Hiš
0
Projektov

Blagovne znamke